Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe: “Tarihimizin en yüksek ihracat performansını 2 Ocak’ta açıklayacağız”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, 2022 yılını hedefin üzerinde yaklaşık 252 milyar dolar ihracatla kapatacaklarını belirterek, “2 Ocak’ta tarihimizin en yüksek ihracat performansını, Türkiye’nin de katılımıyla açıklayacağız. Cumhurbaşkanımız, hizmet ihracatında yine 85 milyar dolar ile tarihin en yüksek ihracat performansını açıklayacağız. Yüksek fiyata ulaşacağız.” söz konusu.

Çimento, Cam, Seramik ve Hafriyat İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve ÇCSİB Yürütme Konseyi Başkanı Fazilet Çenesiz’in katılımıyla TİM İstanbul Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreniyle 2021 yılı İhracat Şampiyonlarını açıkladı.

2.000’in üzerinde üyesi bulunan tek koordinatör ihracatçı birlik olan ve seramik, çimento ve cam bölümleri ihracatçı firmalarının yer aldığı ÇCSİB tarafından düzenlenen İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, halk, bölüm temsilcileri ve ihracatın geniş katılımıyla gerçekleştirildi. şirket yöneticileri.

Törende 2021 yılında 11 alt başlıkta en çok ihracat yapan, ihracatını en çok artıran firmalara ve ihracat birim fiyatı en yüksek olan 41 firmaya toplam 69 ödül takdim edildi.

Törenin açılışında konuşan TİM Lideri Mustafa Gültepe, becerinin iltifata tabi olduğunu belirterek, çimento, cam ve seramik branşlarının övgüyü hak ettiğini ve bu sektörlerin son 5 yıldır ihracatta para kazandığını belirtti.

Çimento, cam ve seramik sektörlerinin 5 yılda ihracatta yüzde 100’ün üzerinde artış sağladığına işaret eden Gültepe, “Yüksek enerji maliyetlerine rağmen artırmaya devam ediyorlar. Milyar dolarları yakaladık. İnşallah kapatırız.” 5,5 milyar doları aşan bir yıl.” dedi.

Çimento, cam ve seramiğin yerlilik oranı en yüksek sektörler arasında yer aldığını ifade eden Gültepe, “Yani bu sektörler yerli kaynaklarımıza değer katıyor ve ülkemize net döviz kazandırıyor. Katkısının artacağından şüphem yok. gelecekte de artmaya devam edecektir.Çünkü modern tesisler ile üretim kapasitesi ve iş çeşitliliği her geçen yıl artmaktadır.Tasarım kapasitesi ve esnek yapısı global pazarlarda pek çok avantaj sağlamaktadır.Ancak sınır karbon düzenlemesinin bir maliyeti olacaktır. 2026 yılında yürürlüğe girecek. Karbon vergisinin maliyetini en aza indirmek için önümüzdeki üç yılı devlet-sektör iş birliği içinde çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

“Ülke ekonomimiz için ihracatın düne göre daha önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz”

Türkiye’nin 2022 yılına yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata öncelik veren bir stratejiyle girdiğini hatırlatan Gültepe, “Ülke ekonomimiz için ihracatın düne oranla daha fazla önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Neyse ki parite etkisine rağmen iyi gidiyoruz. ihracatta başarılı bir yılı geride bırakıyoruz.” ifadeleri kullandı.

2022 yılını hedeflerinin üzerinde 252 milyar dolar civarında ihracatla kapatacaklarına işaret eden Gültepe, “2 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla tarihimizin en yüksek ihracat performansını açıklayacağız. Hizmet ihracatında 85 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek değeri iki yılda en az 300 milyar dolara çıkarmayı, uzun vadede Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasında yer almayı hedefliyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için ihracatımızı her yıl en az 10 kat artırmamız gerekiyor. 2023 yılına bu hedefle başlayacağız.” açıklamasını yaptı.

Mevsimsel gelişmelerin ihracat üzerindeki etkisini azaltmak için pazar çeşitliliğini artırmaya çalıştıklarını kaydeden Gültepe, “Ticaret Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ni 2023 yılında etkin bir şekilde uygulayacağız. Yurtiçi ve yurtdışı fuarları değerlendireceğiz. Ülkeye ticari heyetler düzenleyeceğiz.” söz konusu.

“2023 büyüme hedefimizi yüzde 12 artışla 6,2 milyar dolar olarak belirledik”

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, çimento, cam ve seramik sektörlerinde ihracat yapan firmaların, salgının zorlu koşullarına rağmen bir önceki yıla göre yüzde 22 büyüme ile 2021 yılında 4,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı.

2022’de ihracat atağının devam ettiğini kaydeden Çenesiz, “Bu yılın ilk 11 ayında toplam 5,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Camda yüzde 25, çimentoda yüzde 24, ihracatta yüzde 17 artış sağladık.” yılsonunda bu rakam yüzde 5’i geçti, 0,5 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi. söz konusu.

Tüm sektörlerde ihracat ve üretimde dünya çapında ilk 10’da yer aldıklarını vurgulayan Çenesiz, çimento üretiminde Avrupa birincisi, ihracatta dünya birincisi, seramik sağlık gereçleri üretim ve ihracatında Avrupa birincisi, dünya ikincisi olduklarını söyledi. Seramik karo malzemeleri üretiminde Avrupa üçüncüsü, ihracatta Avrupa üçüncüsü, düzcam üretiminde Avrupa ikincisi, cam konut üretiminde Avrupa ve dünya ikincisi, cam ambalaj üretiminde ise beşinci sırada yer aldıklarını bildirdi. Avrupa ve dünya.

Uluslararası kuruluşların 2023’te küresel bir durgunluk öngörmediklerini, dünya ekonomisinde önemli bir yavaşlama beklediklerini kaydeden Çenesiz, “En büyük pazarımız olan Avrupa ekonomisinde daralma beklentisi ülkemizin büyümesi için risk oluşturuyor. “Hassas üretimimiz ile mevcut pazarlarımızda derinleşmeye ve yeni pazarlara açılmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılı için büyüme hedefimizi yüzde 12 artışla 6,2 milyar dolar olarak belirledik.” yorumunu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu