Oxford Üniversitesi: Vegan Diyeti Çevresel Zararı 100x’e Kadar Azaltıyor
Dünyamızı, ekolojimizi ve çevremizi korumak birçok insana göre sadece yeni kanunlar ve davranışlarla yapılmıyor, beslenme şeklimiz ile de destekleniyor. vegan diyetiDiğer bir deyişle, hayvansal gıdaları tüketmemenin çevreyi koruduğu yaygın olarak tartışılmaktadır.
Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yayınlanan yeni bir çalışma, özellikle aktivistler tarafından savunulan bu teoriyi destekliyor. Araştırmaya göre vegan beslenme, Çevre üzerindeki olumsuz etkileri büyük ölçüde azaltır.
Araştırma nasıl yapıldı?
İngiltere’deki bilim insanları Michael Clark ve Defan Papier tarafından imzalanan çalışmada 57 bin kişiyi doyuruyor incelendi. Ayrıca bu bilgiler 20 yılı aşkın süredir organize edilmiş bir veri tabanından elde edilmiştir.
Beslenme bilgileri, bu kişilerin günlük yaşamlarında ne yediklerini ve içtiklerini detaylandırdı. Bu verileri kullanan bilim adamları, beslenmelerinin sera gazı emisyonları, arazi kullanımı, su kirliliği ve biyolojik çeşitliliğin azaltılması üzerindeki etkileri ile.karşılaştırıldı.
Verileri alınan bireyler vegan, vejeteryan, balık tüketen, az, orta ve çok et tüketen kişilerdir. 6 farklı besin grubu üyeydi. Bireylerin beslenme verilerinin çevreye etkilerini karşılaştırmak için yine 57 bin farklı besinin çevreye etkisine ilişkin veriler kullanıldı.
Vegan beslenme çevre üzerindeki etkiyi ne kadar azaltır?
Sonuç olarak, en az sürdürülebilir olan vegan diyeti bile en sürdürülebilir et odaklı diyetle karşılaştırılabilir. daha çevre dostudur açıklığa kavuşmuş. Hayvansal kaynaklı gıdaların daha ağır olduğu diyet tiplerinde bu etki kat kat artmıştır.
Tüketilen birim gıda başına et ve süt ürünlerinin, bitki bazlı gıdaların çevreye etkisi. 3 ila 100 kat daha fazla beyan edildi. Vegan ve yüksek et tüketen bireylerin etkisindeki fark şu şekilde paylaşıldı:
Et tüketimini azaltmak ayrıca çevre üzerindeki etkiyi de büyük ölçüde azaltır:
Yüksek et tüketenler ile düşük et tüketenler karşılaştırıldığında şaşırtıcı bir sonuç da ortaya çıktı. Düşük et tüketicilerinin çevre üzerindeki etkisi ve yüksek et tüketicilerinin etkisi %70’e kadarolmaya kararlıydı.